TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

...

 

Z dumą i radością prezentujemy Wam uczniów klasy pierwszej. W takich zespołach nauka i praca jest przyjemnością. Życzymy Wam sukcesów kulinarnych ... i nie tylko :-)

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych.

Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia  w  zakładach  żywienia  zbiorowego i  żywienia  rodziny oraz urządzaniem  zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

Uczeń potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, profesjonalnie i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

Po ukończeniu szkoły uczeń może podjąć pracę w takich miejscach jak:

  • firmy cateringowe, restauracje, kawiarnie, cukiernie, pensjonaty, domy wczasowe
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością
  • służby sanitarno epidemiologiczne
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu

Może również prowadzić własną działalność