PROGRAM ERASMUS + PROJEKT „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTHY” - STRONA PROJEKTU

"Recipes ebook"- the best dishes from all the partner countries.

Zdrowe żywienie – warsztaty kulinarne

...

O tym jak ważne jest właściwe żywienie uczniowie technikum żywienia wiedzą doskonale, ale zasady racjonalnego żywienia warto sobie przypominać na bieżąco. W ramach projektu „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTHY” z programu Erasmus+ młodzież przygotowywała dzisiaj "zdrowe" potrawy. Wykorzystaliśmy głównie tradycyjne potrawy kuchni polskiej ze zwróceniem szczególnej uwagi na zastąpienie tłuszczów nasyconych nienasyconymi, ograniczenie cukru, czy zastąpienie go stawią, wprowadzenie do diety warzyw i owoców jako źródła witaminy C i niezastąpionego i cennego błonnika.

Zwracaliśmy również uwagę na właściwe łączenie składników tak, aby organizm jak najlepiej je wykorzystał. Przypomnieliśmy sobie, że jednym i niezastąpionym źródłem białka pełnowartościowego są produkty zwierzęce.

Niebawem, bo już 19 lutego grupa uczniów wyjeżdża na wymianę do Portugalii, gdzie zaprezentujemy zdrową polską kuchnię. Liczymy, że nasze potrawy będą poezja dla podniebienia dla naszych partnerów z Portugalii, Włoch, Turcji i Rumunii. Więcej zdjęć tutaj