PROGRAM ERASMUS + PROJEKT „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTHY” - STRONA PROJEKTU

"Recipes ebook"- the best dishes from all the partner countries.

Aktualności - ERASMUS+

Informacje o projekcie w włoskiej telewizji

...

AHOJ PRZYGODO !

...

W dniu dzisiejszym tj. 14 kwietnia 6-osobowa grupa uczniów i opiekunów wylatuje do Modici na Sycylię na tygodniowe międzynarodowe spotkanie młodzieży w ramach realizowanego w naszej szkole projektu "Cook healthy-eat healthy-live healthy" z programu ERASMUS+.

Więcej tutaj

SPOTKANIE W POLSCE W RAMACH PROJEKTU „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTY” Z PROGRAMU ERASMUS +

...

W dniach 19- 23 marca gościliśmy w naszej szkole partnerów z projektu „Cook healthy- eat healthy- live healthy” z programu Erasmus+. Uczniowie naszej szkoły spędzili wspaniały tydzień ze swoimi rówieśnikami z Włoch, Portugalii, Rumunii i Turcji. Program wizyty obejmował warsztaty na temat zdrowych i niezdrowych produktów spożywczych, analizę ankiety na temat nawyków żywieniowych nastolatków, warsztaty „Odżywcze i kulturowe wartości jaj”, warsztaty sportowe na basenach termalnych w Chochołowie, a także zajęcia warsztatowe z psychologami dotyczące diety wspomagającej pracę mózgu, prezentację esejów przygotowanych przez wszystkich partnerów (zgodnie z przydzielonymi im podtematami) oraz przygotowanie materiałów do produktu finalnego- broszury zawierającej informacje na temat tego, co należy, a czego nie należy robić, aby prowadzić zdrowy styl życia na co dzień.

Ponadto, nasi partnerzy mieli okazję spotkać się z panem Sewerynem Gutkowskim- sekretarzem Gminy Ryglice, odwiedzili spichlerz, a także zobaczyli jak wyglądają zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej. Uczniowie i nauczyciele z krajów partnerskich zwiedzili Muzeum w tarnowskim Ratuszu, katedrę na Rynku oraz zobaczyli Mauzoleum gen. Józefa Bema w Parku Strzeleckim w Tarnowie. Za nami również dwa cudowne dni w Wadowicach, Krakowie i Zakopanem. Wizyta w Domu Rodzinnym Jana Pawła II miała szczególne znaczenie dla Włochów i grupy z Fatimy, ale swoiste wzruszenie malowało się również na twarzach uczniów z Rumunii i Turcji. W Krakowie odwiedziliśmy Muzeum w podziemiach Rynku, Stare Miasto wraz z wszystkimi atrakcjami, a ostatnim punktem tego mroźnego dnia było zobaczenie słynnego Smoka Wawelskiego. W czwartek, 22 marca pojechaliśmy do Zakopanego, gdzie główną atrakcją był wyjazd na Kasprowy Wierch. Mieliśmy dużo szczęścia, ponieważ słoneczna pogoda umożliwiła podziwianie wspaniałej panoramy Tatr. Popołudnie spędziliśmy na Termach Chochołowskich, gdzie uczniowie mogli popływać na basenach, a nauczyciele odprężyć się w basenach termalnych jednocześnie podziwiając Tatry, które były widoczne do samego wieczora.

Nasi goście poznali bardzo zróżnicowaną kuchnię polską, gdyż każdego dnia jedliśmy obiad i kolację w różnych restauracjach. Zarówno nasze tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne dania bardzo smakowały uczniom i nauczycielom, a największą furorę zrobiły oczywiście pierogi, kwaśnica i żurek.

Należy podkreślić, iż była to pierwsza wymiana z programu Erasmus + w naszej szkole i cieszymy się, że przyniosła wiele niesamowitych doświadczeń i niezapomnianych wrażeń. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele wymienili wiele doświadczeń, na temat stylu życia, pracy, kultury oraz mogli nauczyć się podstawowych słów i wyrażeń krajów partnerskich. Nasi uczniowie również podkreślali wielokrotnie, iż taka lekcja języka angielskiego i poznawania innych kultur jest dla nich niezwykle ciekawym i nowym doświadczeniem, które chcieli by powtarzać jak najczęściej.

Uczniowie i nauczyciele cieszyli się nawet z przejmującego zimna i śniegu, gdyż w Portugalii, Włoszech czy Turcji śnieg należy do rzadkości a na Sycylii w tej chwili jest już bardzo ciepło.

Dziękujemy naszym partnerom za ten cudowny czas, za Wasze ciepło, zaangażowanie, wiele pozytywnych emocji i niezapomnianych wrażeń. Do zobaczenia już wkrótce w Modice!

Spotkanie z trenerką fitness

...

W ramach projektu "Cook healthy-eat healthy- live healthy" z programu Erasmus +, 27-go lutego, w naszej szkole odbyły się warsztaty szkoleniowe na temat Zdrowego Stylu Życia prowadzone przez panią Anitę Bania, trenerkę fitness i właścicielkę klubu "Fitani". Zajęcia miały na celu propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, zmierzających do walki z narastającym problemem otyłości. Pani Anita przedstawiła zagadnienia prozdrowotne w bardzo przystępny, ciekawy i pełen humoru sposób. Oprócz faktów i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania się, poruszyła konieczność aktywności fizycznej i pozytywnego nastawienia do życia. Pani Anita zwróciła uwagę na to, że nie możemy ulegać modnym trendom i reklamom pełnym "zdrowych" suplementów diety i innych produktów ale rozsądnie i z umiarem podchodzić do zdrowego stylu życia, czasem pozwalając sobie na małe fanaberie. Spotkanie spotkało się z życzliwym przyjęciem i mamy nadzieję, iż znacznie poszerzyło wiedzę uczniów na temat związany z projektem "Cook healthy- eat healthy- live healthy".

Spotkanie promujące zdrowe żywienie i zdrowy styl życia

...

W dniu dzisiejszym- 29 stycznia naszą szkołę odwiedziły panie ze Stowarzyszenia „Koło Pań Rygliczanki” oraz z Klubu Seniora. Spotkanie odbyło się w ramach realizowanego projektu "Cook healthy-eat healthy-live healthy" z programu Erasmus +.

Nadrzędnym celem naszego projektu jest promocja zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia i na tych właśnie zagadnieniach oparte było spotkanie. Uczennice przedstawiły prezentację pt. ”Jak zmienić chemię na zdrowe jedzenie”, po której nastąpiła  degustacja świeżych, pysznych, zdrowych owocowo- mlecznych koktajli. Przedstawicielki środowiska lokalnego miały również okazję obejrzeć prezentację ze zdjęciami z wizyt uczniów w Fatimie oraz Satu Mare, która spotkała się z dużym zainteresowaniem. Koktajle wszystkim bardzo smakowały a pani zgodnie przyznały, że projekt stanowi bardzo atrakcyjną i nowoczesną metodę nauki języka angielskiego, zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia a także nabywania wielu innych umiejętności bardzo potrzebnych we współczesnym świecie.

Spotkanie pokazało, iż współpraca ze środowiskiem lokalnym jest bardzo potrzebna, gdyż nie tylko młodzi ludzie mogą skorzystać z wiedzy i doświadczeń starszych ale sami też mogą przekazać im swoją wiedzę zdobytą dzięki pracy w międzynarodowym projekcie.