PROGRAM ERASMUS + PROJEKT „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTHY” - STRONA PROJEKTU

"Recipes ebook"- the best dishes from all the partner countries.

Aktualności - ERASMUS+

WYJAZDY ZAGRANICZNE W RAMACH PRORAMU ERASMUS+

...

Nasza szkoła uczestniczy jako w projekcie „Cook healthy - eat healthy - live healthy” w ramach programu Erasmus +. Celem projektu jest współpraca szkół z różnych krajów oparta na promowaniu zdrowego stylu życia, w tym właściwych nawyków żywieniowych, uprawianiu sportu, przeciwdziałaniu i walce z nadwagą. Projekt ma również na celu uspołecznienie uczniów, walkę z dyskryminacją, umożliwienie młodym ludziom poznania innych kultur, rówieśników z innych krajów, a także udoskonalenie umiejętności językowych, informatycznych, komunikacyjnych, a także podniesie samooceny i pewności siebie.

Współpracujemy ze szkołami z Włoch, Portugalii, Rumunii i Turcji.

Jesteśmy już po dwóch wymianach międzynarodowych w Portugalii i Rumunii. Był to dla nas czas nie tylko wytężonej pracy, ale również relaksu, zabawy i fantastycznych spotkań z ciepłymi i serdecznymi ludźmi z krajów partnerskich. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że pomimo różnić kulturowych, wszyscy jesteśmy ludźmi, potrzebującymi ciepła, życzliwości, akceptacji i chwilowego zapomnienia o codziennych problemach. Uśmiechy na twarzy uczniów i fakt, że ciężko było pożegnać się z rówieśnikami z innych krajów były dowodem, że takie spotkania spełniają swoje założenia bardziej niż tego oczekiwaliśmy.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wyjazdów zagranicznych:

Wymiana w Rumunii

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1246371088813844

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1245967012187585

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1245349475582672

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1239993099451643

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1237559896361630

Wymiana w Portugalii

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1168603473257273

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1166065703511050

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1165903516860602

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1165523573565263

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1165113006939653

https://www.facebook.com/pg/Technik-%C5%BCywienia-i-us%C5%82ug-gastronomicznych-w-ZSP-Ryglice-901523556631934/photos/?tab=album&album_id=1163513113766309

 

WYMINANA W RUMUNII W RAMACH ERASMUS +

...

Trzynasto-osobowa grupa uczniów wraz z nauczycielami w dniach 1-7 maja przebywała w Satu Mare w Rumunii na wymianie w ramach projektu „ Cook healthy- eat healthy- live healthy” z programu Erasmus+.

Podczas tego niezwykłego tygodnia realizowaliśmy przede wszystkim cele projektowe związane z promowaniem zdrowego stylu życia, w tym stosowania właściwych nawyków żywieniowych, uprawiania sportu, przeciwdziałania i walki z nadwagą. Spotkanie miało też na celu uspołecznienie uczniów, walkę z dyskryminacją, umożliwienie młodym ludziom poznania innych kultur, rówieśników z innych krajów, a także udoskonalenie umiejętności językowych, informatycznych, komunikacyjnych, oraz podniesie samooceny i pewności siebie.

Uczniowie zaprezentowali swoje szkoły i kraje, uczestniczyli w wykładach związanych ze zdrowym stylem życia  (sposoby zapobiegania i walki z otyłością, jak radzić sobie ze stresem) oraz aktywnie brali udział w warsztatach dotyczących zdrowego stylu życia.

Nie zabrakło czasu na poznanie regionu, kultury, folkloru i kuchni Rumunii. Zostaliśmy przyjęci bardzo serdecznie i gościnnie według starej zasady „Czym chata bogata tym rada”.

Najważniejszym elementem tygodniowej wymiany była niezwykle udana integracja młodzieży, której efekty były szczególnie widoczne przy pożegnaniu…. Nie zabrakło łez radości i wzruszenia, aż chciało się powiedzieć za klasykiem  „Chwilo, trwaj, jesteś piękna…”

Tegoroczny  długi weekend na pewno na zawsze zostanie w naszej pamięci. Był to dla nas czas nie tylko wytężonej pracy, ale również relaksu, zabawy i fantastycznych spotkań z ciepłymi i serdecznymi ludźmi z krajów partnerskich. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że pomimo różnić kulturowych, wszyscy jesteśmy ludźmi, potrzebującymi ciepła, życzliwości, akceptacji i chwilowego zapomnienia o codziennych problemach. Uśmiechy na twarzy uczniów i fakt, że ciężko było pożegnać się z rówieśnikami z innych krajów były dowodem, że spotkanie w Rumunii spełniło swoje założenia bardziej niż tego oczekiwaliśmy.

http://www.powiat.okay.pl/index.php/aktualnosci/3253-rumunia-na-szlaku-miedzynarodowego-projektu-z sp-w-ryglicach

http://www.ryglice-okolice.pl/wiadomosci/item/7374-uczniowie-zsp-w-ryglicach-w-rumunii

WYRUSZAMY.... TYM RAZEM DO RUMUNII

...

Od 1 do 7 maja 13 osobowa grupa młodzieży i opiekunów z naszej szkoły udaje się do Satu Mare w Rumunii na kolejne międzynarodowe warsztatowe spotkanie młodzieży w ramach realizowanego w naszej szkole projektu "Cook helathy- eat healthy- live healthy" z programu ERASMUS+.
Przygodę rozpoczynamy jutro rano tj. 1 maja w składzie: 
Klimek Ewelina kl. I TIŻ
Kopacz Natalia kl. I TIŻ 
Anna Mazur kl. I TIŻ
Psioda Ewelina kl. I TIŻ 
Kasprzyk Mateusz II TIŻ
Małecka Klaudia II TIŻ
Redzimski Stanisław II TIŻ
Szwalec Weronika II TIŻ
Wątroba Natalia II TIŻ
Słota Dominik III TIŻ
Anna Burgielska Długosz
Stanisława Zelek
Krzysztof Płaczek

DNI OTWARTE I ZDROWY STYL ŻYCIA

...

W ramach realizowanego w szkole projektu "Cook healthy - eat healthy- live healthy" z programu Erasmus + podczas Dni otwartych szkoły promujemy zdrowy styl życia i zdrowe żywienie poprzez przygotowanie smacznych, naturalnych, owocowych, pełnowartościowych koktajli owocowych.

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH

...

Te materiały nie przedstawiają nic odkrywczego, przygotowaliśmy jest po to, aby  pobudziły nas do refleksji jak wygląda nasza aktywność fizyczna. Hasło "w zdrowym ciele zdrowy duch" jest chyba bardziej aktualne teraz niż kiedyś. Nawet  należało by powiedzieć, że jest ponadczasowe. Więcej tutaj