PROGRAM ERASMUS + PROJEKT „COOK HEALTHY- EAT HEALTHY- LIVE HEALTHY” - STRONA PROJEKTU

"Recipes ebook"- the best dishes from all the partner countries.

KONKURS „DZIKIE SMAKI” SCHAB Z DZIKA PO MYŚLIWSKU

...

8 lutego w ZSOiZ w Ciężkowicach odbyła się IV edycja Kulinarnego Konkursu "Dzikie smaki". Tematem przewodnim tegorocznej edycji był schab z dzika po myśliwsku.

Naszą szkołę reprezentowała Karolina Siedlik- uczennica klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Karolina przygotowała roladki z dzika z żurawiną w towarzystwie purée z buraka i marchwi.

Rywalizowali uczniowie z 13 szkół Województwa Małopolskiego. Pracę młodzieży obserwowało jury techniczne, a następnie gotowa potrawa poddawana była ocenie przez jury degustacyjne składające się z Kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Przewodniczący jury w swoim krótkim  wystąpieniu  zwrócił uwagę, że dziczyzna jest szlachetnym lecz bardzo wymagającym produktem. Warto się jednak poświęcić dla tak wspaniałych doznań smakowych.

Tego typu konkursy są nie tylko okazją do integracji młodzieży, ale również żywą lekcją  gdzie młodzi adepci sztuki kulinarnej mogą uzyskać cenne wskazówki od doświadczonych szefów kuchni.