a

a

KURS KELNERSKI

...

Zakończyła się kolejna edycja kursu kelnerskiego organizowanego w naszej szkole w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce.

Dodatkowe kwalifikacje potwierdzone certyfikatem uzyskało 12 uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Tematyka kursu to:

- Sylwetka kelnera - wizerunek zawodowy. Wyposażenie służbowe kelnera.

- Ćwiczenia w noszeniu tacki, ćwiczenia z zakresu serwowania.

- Wyposażenie sali konsumenckiej (bielizna stołowa, zastawa stołowa, zasady nakrywania stołów, sztuka układania sztućców, serwetek, technika noszenia zastawy stołowej oraz tac).

- Sposoby obsługi konsumenta. Zasady obsługi gości przez kelnera (obsługa gości restauracyjnych – powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie, zasady zbierania brudnych naczyń ze stołu, metody serwowania).

- Zasady organizacji imprez okolicznościowych (imprezy „zasiadane”, imprezy stojące).

- Podstawy psychologii społecznej (typy osobowości człowieka, radzenie sobie w trudnych sytuacjach, rozwiązywanie konfliktów).

- Obsługa terminalu POS.

więcej