Zakończyła się kolejna edycja kursu kelnerskiego organizowanego w naszej szkole w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce.
Dodatkowe kwalifikacje potwierdzone certyfikatem uzyskało 12 uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyka kursu to:
- Sylwetka kelnera - wizerunek zawodowy. Wyposażenie służbowe kelnera.
- Ćwiczenia w noszeniu tacki, ćwiczenia z zakresu serwowania.
- Wyposażenie sali konsumenckiej (bielizna stołowa, zastawa stołowa, zasady nakrywania stołów, sztuka układania sztućców, serwetek, technika noszenia zastawy stołowej oraz tac).
- Sposoby obsługi konsumenta. Zasady obsługi gości przez kelnera (obsługa gości restauracyjnych – powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie, zasady zbierania brudnych naczyń ze stołu, metody serwowania).
- Zasady organizacji imprez okolicznościowych (imprezy „zasiadane”, imprezy stojące).
- Podstawy psychologii społecznej (typy osobowości człowieka, radzenie sobie w trudnych sytuacjach, rozwiązywanie konfliktów).
- Obsługa terminalu POS.
https://zspryglice.pl/index.php/najnowsze-wiadomoci/kursy/1090-kelnerski.html#sigFreeIdacd9e19100