a

a

Żywieniowcy doskonalą się w branży

...

23-24 maja młodzież TŻ w ramach realizowanego przez szkołę projektu - Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce wzięła udział w wizycie zawodoznawczej mającej na celu poznawanie tajników gastronomii. Tym razem byliśmy na słodkich warsztatach w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, odwiedziliśmy znany krakowski bar sałatkowy Chimera, dopołudnie spędziliśmy w krakowskim Ogrodzie Botanicznym, gdzie również nie zabrakło elementów gastronomicznych ;-), ponieważ mogliśmy zobaczyć wystawę roślin mięsożernych. Już pod wieczór udaliśmy się to Opactwa Benedyktynów w Tyńcu, gdzie Ojciec Stanisław oprowadził nas i bardzo interesująco opowiedział o życiu mnichów i ich wpływach na kulturę Europy. Tu też nie zabrakło akcentów gastronomicznych ponieważ opowiadał nam również o produktach benedyktyńskich.Następnego dnia uczestniczyliśmy w warsztatach pieczenia chleba.... przy okazji zrobiliśmy pyszne pizze. Wysłuchaliśmy też prelekcji na temat produkcji serów dojrzewających i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.

ŹRÓDŁO: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.313576178795350.1073741903.107074342778869&type=1